boostcommunity coaching - logo

Veilig zijn en veilig voelen.

Dat is wat wij mensen zo nodig hebben, veilig zijn en veilig voelen. We worden op de basisscholen opgevoed om op te passen voor heel veel dingen. We leren wat succes zou betekenen als we later groot zijn. Het mooie is dat in de Westerse maatschappij de mensen zich nooit zo angstig hebben gevoeld. Terwijl we omgeven zijn met camera’s, veilige wegen, overal voedsel kunnen kopen en de leeuwen alleen nog in dierentuinen rondlopen. Leven we met ons allen in een illusie wat Veiligheid dan is? En wat betekent veiligheid voor jou? Of is het allemaal schijn veiligheid…

Wij zijn een hardwerkend volk, studeren volop, voeden onze kinderen zo goed mogelijk in alle hectiek om ons heen en daarin proberen we zo goed en kwaad als het kan ook nog onze sociale contacten te onderhouden. 

De behoefte van ons, om ons zo veilig mogelijk te voelen, heeft meestal als resultaat dat we steeds drukker zijn en ons opgejaagd voelen, te weinig tijd nemen voor onszelf en onze persoonlijke behoeften.

We weten niet beter dat we nog beter moeten presteren, steeds meer en nóg meer, zodat we zonder schuld en verantwoordelijkheid gevoelens, in ieder geval nog eens naar de sauna kunnen gaan, of nieuwe kleren kunnen kopen. Zo wordt ons schuldgevoel vaak afgekocht. We voelen ons ‘veilig’ met spullen en overconsumptie. 

Werken en veilig zijn, betekent het dan, dat we onze persoonlijkheid vergelijken met een zak geld?

Wanneer je daar aan voldoet, dan pas kan jij je betrekkelijk veilig voelen. Jouw persoonlijkheid wordt economisch vergeleken met het aards verdienmodel oftewel een driedimensionaal niveau. Namelijk geld, dat geeft veiligheid.

Dat willen ze ons op de basisschool al laten geloven. We hebben ons nog nooit zo leeg, vermoeid en rusteloos gevoeld als maatschappij. 

Maar kan je ook veilig zijn als je langdurig ziek bent, of wanneer het maatschappelijk even tegenzit?

Of wanneer je niet zo begaafd bent opgevoed of geboren of net niet de goede papieren op zak hebt waarlangs een zak met geld gelegd kan worden?

Je afhankelijk opstellen in een maatschappij die niet meer veilig voelt lijkt dan wel haast een kamikaze opdracht, als je nog iets van spontaniteit wilt laten zien..

Dan is het goed stil te staan bij die veiligheid die wél bestaat en dat is de veiligheid die je mag ervaren in jezelf. Vertrouwen hebben in wat je wél kan doen en daarin je eigen veiligheid kan opbouwen. Hoe mooi zou het zijn als je geld, materie, social media, Netflix, consumptie niet meer nodig hebt om je veilig te voelen. En dat je het leven spontaan en met creativiteit aan kunt gaan. Dit noemen ze ook wel multidimensionaal leven. Je veilig voelen met jezelf. Net zoals de Dalai lama zijn veiligheid uit hele andere waarden haalt. 

Waardigheid kent geen prijs, het heeft alleen aandacht nodig. Zou je je dan alsnog veilig kunnen voelen in een wereld die absoluut niet veilig is? En kom je er misschien achter dat je in een schijnveiligheid leeft? Zo ja, dat is het NU de tijd om je ogen open te houden en anders te leven. Je hebt altijd een keuze!! 

Tips:

  1. Durf 
Lees ook onze andere blogs