Je wil het meeste uit jezelf halen, maar soms lukt dat niet altijd. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben. Eén daarvan is het ervaren van weerstand op het moment dat je actie wil ondernemen. Waar komt deze weerstand vandaan? Hoe kun je hier op de beste manier mee omgaan? Dit is natuurlijk voor iedereen persoonsafhankelijk, maar in deze blog kun je hier meer inzichten over verkrijgen, om zo voorgoed weerstand te herkennen en hier strategieën voor in je achterzak te steken als je weerstand weer tegen het lijf loopt.
Laten we bij het begin beginnen. Wat is dat gevoel van weerstand nu eigenlijk, waar we het over hebben? Weerstand kun je voelen in je lichaam en het kan je het gevoel geven dat je ergens mee zou moeten stoppen. Denk eens aan een moment dat je iets heel graag wilde, maar toch dit gevoel ervaarde. Waar voel jij weerstand in je lichaam? Er is een grote kans dat je het voelt in je maag, je keel of je hoofd. Je ervaart het alleen als je bewust bent.
Weerstand komt op vanuit verschillende factoren. Er zijn waarschijnlijk wel meer oorzaken van weerstand, maar er zijn vier waar je naar uit kunt kijken. Het onderkennen van één of meerdere van deze oorzaken kan je helpen om gepast met je weerstand om te gaan:
- Niet het juiste pad
Als je hebt nagedacht over doelen die je wil bereiken, maar als je bij de uitvoering hiervan toch veel weerstand ervaart, kan dit komen doordat dit misschien niet het juiste pad is voor jou. Mogelijk ervaar jij deze weerstand omdat dit iets is wat helemaal niet bij jou past en wat jij belangrijk vindt. Doe je het omdat iemand anders dit van je vraagt? Of kies je er zelf bewust voor om dit doel na te streven? In hoeverre past dit doel bij jou of bij wat je echt graag wil?
- Ego
Als je doel overeenkomt met wat jij belangrijk vindt, maar er toch iets is dat je tegenhoudt, kan dit te maken hebben met jouw ego. Het werken aan doelen vergt verandering en jouw ego vindt dat je helemaal geen verandering nodig hebt. Het doorzetten van verandering kan pijnlijk aanvoelen voor het ego omdat je hiermee aangeeft dat je eigenlijk nog niet goed genoeg bent.
- Veiligheid
Een andere oorzaak van weerstand kan voortkomen vanuit de behoefte aan veiligheid. Het binnen onze comfortzone blijven helpt ons om gevaren vanuit het onbekende uit de weg te gaan. Dit is evolutionair gezien heel nuttig, aangezien dit ons generaties lang veilig heeft gehouden en ons uiteindelijk heeft doen overleven. In de wereld waar we nu leven is het echter vaak niet nodig.
- Onwetendheid
Misschien ervaar je weerstand omdat je niet denkt te weten wat de volgende stap is die je kunt zetten. Dit is heel vaak echter een illusie van verhalen die we onszelf hebben opgelegd over wat we kunnen en wie wij zijn. Vaak weten we het antwoord op de vraag wel, maar hebben we onszelf nog nooit echt de vraag gesteld.
Ondanks dat je weerstand ervaart, zijn we er als mens toch op geprogrammeerd om te groeien, zowel lichamelijk als mentaal. Als je zelf niet je pad en je doelen bepaalt, zul je misschien in een andere richting groeien dan wat je zelf voor ogen had. Een ding wat ik je wil zeggen is dat iedereen weerstand ervaart, dit is een normaal verschijnsel en we hoeven het niet uit de weg te gaan. Misschien heb je zelfs weerstand bij het lezen van deze blog, dat is heel goed mogelijk.
Toch is omgaan met weerstand echt niet altijd gemakkelijk. Het kan zijn dat je bang bent voor dit gevoel en dat er iets cruciaal mis zal gaan. Hierdoor is het voor veel mensen gebruikelijk om het gevoel van weerstand uit te doven. Dit kan zich manifesteren in net even die paar drankjes extra in de kroeg, of het naar binnen werken van dat gehele pak koek. Tegenwoordig is de meest ‘geaccepteerde’ manier om hier mee om te gaan; het scrollen over social media of het bingewatchen van een Netflix serie.
Nu laten we je natuurlijk niet met lege handen deze blog laten verlaten. BOOST wil je zes tips meegeven om in de toekomst op een meer effectieve manier met jouw weerstand om te gaan.
- Vraag jezelf af wat het precies is dat je tegenhoudt. Kijk eens naar het lijstje die hierboven genoemd is. Als je weerstand herkend hebt, waar komt deze weerstand vandaan? Door je hier bewust van te zijn is het gemakkelijker om koers vooruit te bepalen.
- Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat jouw normen, waarden en doelen zijn. Als jouw doelen overeenstemmen met jouw normen en waarden zul je in eerste instantie minder weerstand ervaren. Op momenten dat je dan toch weerstand ervaart, zul je makkelijker door kunnen pakken.
- Als jouw normen en waarden overeenkomen met je doelen, is het van belang dat je er bewust van bent dat weerstand een normaal verschijnsel is bij groei. Denk maar eens aan het uitvoeren van krachttraining. Er is weerstand nodig om je spieren te laten groeien. Gebruik deze kennis om juist de weerstand aan te gaan naar jouw doel.
- Begin met het zetten van een hele kleine eerste stap. Hierdoor zal je ego niet te veel in de verdedigingsmodus gaan zitten en vaak zul je dan zien dat je verder door wil pakken na deze stap. Je bent dan namelijk toch al bezig.
- Praat met anderen, bijvoorbeeld met een coach, over jouw doelen en over de weerstand die hierbij komt kijken. Dit zal je helpen om inzichten te krijgen over waar jouw weerstand vandaan komt en het zal je meer motivatie geven.
- Denk alsjeblieft niet dat je alles zelf hoeft uit te zoeken. Er zijn voor jou waarschijnlijk honderden anderen die tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen. Gelukkig hebben we het internet waar we van alles kunnen vinden over het oplossen van waar je dan ook tegenaan loopt.