boostcommunity coaching - logo

Actie ondernemen

Vaak denken we veel over wat we willen veranderen, maar er komt dan toch vaak weinig echt tot een verandering in de werkelijkheid. We voelen ons misschien vast zitten in onze oude patronen en we geloven dat we hier zelf geen verschil meer in kunnen maken. We kunnen dan proberen om onze gedachten te veranderen over een situatie door cognitieve gedragstherapie, maar dit zal ons geloof over de situatie vaak nog niet echt veranderen. Wel kan het veranderen van deze gedachtes leiden tot een verandering in wat je doet. Een minder punt van het veranderen van je gedachten is dat we bepaalde gedachtes als niet werkend of niet goed bestempelen. Dit kan soms meer zelfs meer schadelijk zijn dan dat je jouw gedrag door de gedachte laat bepalen die meer natuurlijk tot je komt.

Als jij een bepaald geloof hebt over jezelf, wat je kunt of wat er mogelijk is, kun je nog zo lang filosoferen over hoe je anders tegen de situatie kunt aankijken, maar dit betekend nog niet dat je deze gedachte ook echt gelooft met je bewuste en je onderbewuste. De meest effectieve manier om je geloof te veranderen is het ondernemen van actie, het nemen van een grote of kleine stap richting datgene wat jij wil of wil veranderen. Het kan helpen om (samen met een coach) een plan op te stellen om bij je doel te komen. In dit plan kun je nadenken over de verschillende opties die je het en wat je kan weerhouden om ook echt actie te gaan ondernemen. Hierdoor kun je leren van de toekomstige situatie zonder dat je het ook daadwerkelijk hebt meegemaakt.

Een gevaar van het tot in detail nadenken en uitwerken van je plan is dat je een grote druk en of verwachting van jezelf en je acties op jezelf legt. Hierdoor maak je het allemaal te groot voor jezelf waardoor je uiteindelijk misschien helemaal geen actie onderneemt. Als je dit leest ben je waarschijnlijk iemand die bezig is met persoonlijke ontwikkeling en je bent vast ook bezig om veranderingen in je leven door te voeren. Er is een grote kans dat je al wel hebt nagedacht over jouw doelen en waar je naartoe wil in het leven. In hoeverre ben je al bezig om hier mee naartoe te werken? Hieronder vind je een klein stappenplan om nu eens echt actie te ondernemen op waar je naartoe wil.

  1. Wees je bewust van wat je wil en wat goed voor je voelt. Wat wil je veranderen? Wat is de reden dat je dit nog niet hebt gedaan?
  2. Schrijf een lijst op papier wat je vandaag zou kunnen doen om vooruit te kunnen komen, welke acties onderneem jij? Met welke mensen neem jij contact op? 
  3. Maak een afspraak met jezelf dat je alles wat er op de lijst staat ook echt vandaag doet en werk je lijst af, zelfs als er misschien iets bij zit wat je al een tijdje vooruit aan het schuiven. 
Lees ook onze andere blogs