boostcommunity coaching - logo

Lef en leiderschap in Oostenrijk

Holy mennnn… Expeditie Oostenrijk was zo gaaf. Even serieus. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. De groep, de uitzichten, de bergen, de coaching. Wat. Een. Reis.

30 mei vertrokken we met de groep richting Oostenrijk, en een week later kwamen ze met een hele rugzak vol ervaringen weer terug. We beklommen bergen, kampeerden in het wild, gingen flink aan de bak met coaching. Onvergetelijk.

Waarom we naar Oostenrijk gingen

Heb je weleens dat je denkt: hoe gaaf zou het zijn om x te doen? Precies zo hebben wij Expeditie Oostenrijk bedacht. Jeffrey Vonk is opgeleid Mountain Rescuer en Buitensport Instructeur. Wij (Rosanne van Zalingen en ik) zijn business en transformatie coaches. Hoe vet zou het zijn om een coachingsreis te doen in de bergen? Zo gezegd, zo gedaan. Data geprikt, accomodaties gezocht, reis uitgestippeld en de reis gaan vullen met toffe, avontuurlijke ondernemers.

Klinkt simpel. Alleen dat is het dus ook. Dat is wat jij ook kan creëren in je bedrijf. Wil je iets? Is te creëren. Het is alleen een kwestie van tijd ervoor vrij maken. Als jij volledig gelooft in iets, en bereid bent ervoor te gaan. Dan kan je het realiseren.

De kracht van lef

Lef is de moed hebben om bewuste en krachtige keuzes te maken. Je eigen leven leiden in plaats van geleefd te worden. Lef is ook mét angst in actie komen. Bang zijn en het toch doen. Je kan met hoogtevrees klimmen in de bergen. Je kan met spreekangst op het podium staan. Je kan met bel-angst sales doen en klanten bellen.

Angst is een natuurlijke menselijke emotie, alleen we hebben nooit op school geleerd hoe je effectief dealt met angst. En dat is best gek, want veel ondernemers hebben last van angst. En laten zich er vaak door leiden. Daarom is het tijd voor lef.

Etymologisch gezien komt lef als leenwoord uit het Jiddisch. In het Hebreeuws staat lef (geschreven als lev) voor “hart”. Dat is ook exact hoe wij bij BOOST lef zien. Het is het openen van je hart voor de mogelijkheden. Voelen wat je echt nodig hebt. Niet alleen vanuit je hoofd blijven denken, maar ook juist vanuit moed en kracht in het leven durven staan.

Het is iets wat je jezelf eigen kunt maken. Alleen daar komen vaak ook angsten om de hoek kijken. Angst voor gezichtsverlies. Angst om ergens niet meer bij te horen. Angst om geld kwijt te raken. Angst om relaties te verliezen. Vaak is het angst voor tekort.

Lef in de bergen

In Oostenrijk ga je aan de slag met lef. Waar in je leven en bedrijf zit je in angst of tekort? Waar ben je echt bang voor? Wat zou het voor je doen als je meer lef zou tonen? En wie wil je dan zijn? Ook voor het fysieke stuk in de reis heb je lef nodig. Voor het beklimmen van de berg, maar ook voor andere fysieke momenten in de reis. Maar ik verklap niet teveel. Anders is de verrassing weg voor je. 😉

Op de berg was er angst. Voor de hoogte. Voor een overstap over een diep stuk. Voor hoelang we nog moesten klimmen. En toch ging de groep door. Ze sleepten elkaar er doorheen. Er werd geroepen over de bergen, met toffe echo’s. Er werd gejuicht en gehuild op de top. Van trots, blijdschap en ontlading. Leiders stonden op, en begeleidden de weer groep naar beneden. Zo gaaf.

Dat lef zorgt ervoor dat je vanuit overvloed komt. Ook al is iets eng of onbekend, je doet het toch. Je ziet in dat je en-en kan leven. Je kan en angst ervaren, en in actie kan komen. Trots op hoe de groep dat heeft geflikt in de bergen.💪🏼

De kracht van leiderschap

Leiderschap zien we als 100 procent verantwoordelijkheid dragen. Voor jezelf en de groep. Beseffen dat alles het resultaat is van de besluiten die je maakt en de acties die je wel of niet doet.

Leiderschap draait om duidelijkheid. Duidelijkheid in wat je nodig hebt, wat je visie is, welke acties je gaat uitvoeren, anderen om hulp vragen als je er niet uitkomt. De juiste mensen om je heen verzamelen met complementaire krachten. De talenten zien van anderen en hen de ruimte te geven zodat ze zich kunnen ontplooien. Kiezen of je de behendigste wel of niet voorop laat lopen. Ervoor kiezen of je de groep wel of niet aanspreekt als het niet de goede weg is. Leiden kan ook volgen zijn. De ander laten vlammen.

Leiderschap in Oostenrijk

Ook met leiderschap gaan we aan de slag in Oostenrijk. Hoe pak jij op een natuurlijke manier de leiding in deze groep? Hoe ziet dat eruit in je bedrijf? Waarin mag je meer volgen en vertrouwen, waarin mag jij meer de lead pakken?

Het is bijzonder om te zien hoe de deelnemers in de groep op een natuurlijke manier hun positie innamen. De ene loopt van nature voorop, de ander meer achteraan. De ander kiest bewust voor een middenpositie. Wat als je dat eens omdraait? Degenen die zich normaal wat meer op de achtergrond positioneren op de voorgrond zetten.

We hebben het gehad over jij x10. Ze sch

Ga je mee op avontuur?

Deze zomer gaan we dus nog een keer naar Oostenrijk. 30 augustus tot en met 6 september gaan we weer met een groep ondernemers en directeuren op expeditie. Klimmen, wildkamperen en aan de slag met jou en je bedrijf.

Tijdens deze expeditie ga je iedere dag aan de slag met lef en leiderschap. Je dealt met angsten. Met oncomfortabelheid. Je wordt geconfronteerd met jezelf. Wij en de groep zijn je spiegel. Want je weet niet wat je niet weet. En je ziet niet wat je niet ziet. Het is een gouden avontuur. Je krijgt inzichten, wordt op scherp gezet, maakt mooie verbinding met de groep.

Een week lang geen to do lijst. Even helemaal in het nu zijn. Want je telefoon lever je netjes bij ons in. Je gaat grenzen verleggen en de uitdaging aan om de krachtigere versie van jezelf te zijn. Sandra ging mee in mei:

“Het is heerlijk, helend, ontspannend door de inspanning en zet je letterlijk even buiten je comfortzone. Daarbij is het een direct in je bedrijf inzetbare praktische expeditie vol inzicht in hoe jij je gedraagt onder uitdagende omstandigheden en met en in de groep. Je krijgt een andere kijk op je patronen en sabotages die ook breder in je leven en daarmee ook in, met en voor je bedrijf spelen. Er wordt een hele duidelijke en praktische parallel zichtbaar maar ook inzicht en uitzicht op groei, bloei en oplossingen. Je maakt een perspectief-switch, leert door en van elkaar en maakt versneld transformaties door.”

Wil je dit ervaren, net als Sandra? Meld je dan aan door te mailen naar info@boostcommunity.eu.

Lees ook onze andere blogs