boostcommunity coaching - logo

Verandering, transformatie en regeneratie

Op verschillende momenten in je leven sta je op een kruispunt. Je weet dat er actie nodig is, maar je voelt onzekerheid over het soort en de omvang van die actie. Er moet in ieder geval iets gebeuren. Iets veranderen.

Het interessante is dat de meeste mensen helemaal niet zitten te wachten op verandering. En toch wordt verandering gezien als dé manier om vooruit te komen. Te groeien. De markt bij te benen. En dan heb je ook nog termen als transformatie en regeneratie. Er zit een fundamenteel verschil tussen deze termen. We nemen je hierin mee.

Verandering

Verandering richt zich op de uitvoering van een vooraf bepaalde verschuiving.

Verandering kan klein en geleidelijk zijn, of groot en complex. Maar het is iets dat voortdurend gecontroleerd en onderhouden moet worden. Verandering is meestal een korte termijn reactie op nieuwe externe factoren of veranderende veronderstellingen. Voorbeelden van verandering zijn:

  • De LEAN-methode in gaan zetten op kantoor
  • Managementlagen afschaffen en een platte organisatie worden.

Transformatie

Transformatie is groots en significant. Transformatie is een interne fundamentele evolutie van je overtuigingen over waarom je bepaalde handelingen verricht. Transformatie vereist misschien geen invloed van buitenaf, maar wel fundamentele verschuivingen van binnenuit. Enkele voorbeelden van transformatie zijn:

  • Van klein denkende ZZP’er naar krachtige zelfverzekerde MKB ondernemer met een team
  • Van ondernemer die €0 omzet draait naar iemand die vanuit overvloed sales doet en vertrouwt op het eigen kunnen

Transformatie is het ondersteunen in het herschrijven of herprogrammeren van je gedrag en acties. Transformatie is holistisch. Zit je in transformatie, dan ga je dat op alle vlakken merken: werk, privé, cultuur, relaties. Je bent op een nieuw level terecht gekomen. Van een rups ben je naar een vlinder getransformeerd.

Regeneratie

Regenereren is de kans zien en voelen en nodig vinden om iets los te laten. Om ruimte te maken voor iets nieuws. Denk aan de hagedis die zijn staart achter kan laten om de vijand af te leiden. Daarmee is en blijft de hagedis zichzelf, alleen het loslaten van dat kleine stukje, maakt hem sterker. Dit geldt voor bedrijven net zo. Je hebt onderdelen die niet meer voor je werken los te laten om nog sterker te staan naar de toekomst toe. Je regenereert als bedrijf continu. 

In essentie is regeneratie de terugkeer naar bepaalde fundamenten, naar ontwikkelingen uit het verleden die nog steeds aanvoelen als deel van onze huidige problemen, totdat we een fundament vinden dat solide aanvoelt, dat weer zuiver aanvoelt. Als we terug zouden gaan naar dat punt en opnieuw zouden beginnen, welke andere keuzes zouden we dan maken?

Als bedrijf ben je een organisch geheel. Je bent een systeem dat groeit. Je hebt zaken los te laten om verder te kunnen groeien. Wanneer je ziet dat je als bedrijf bedreigd wordt, door iets dat zich intern of extern voordoet, dan heb je kritisch te zijn op of het je wel helpt om te komen waar je wil zijn. Heb je dit nog nodig, of remt het je in wie je bent en wil zijn als bedrijf?

3 tips voor jouw ultieme transformatie en regeneratie

  • Ben scherp op je agenda: Kijk naar welke taak of taken in je agenda staan die je niet helpen om te zijn wie je wil zijn. Schrijf op wat je te doen hebt om daar vanaf te komen.
  • Identificeer je échte drive. Stel je wil afvallen. Waarom wil je dat? Ja, om strakker en fitter te worden. Maar waarom is dat dan zo belangrijk voor je? Wat levert dat je op?
  • Omring je met mensen die je supporten in het transformatieproces. Je hoeft het niet alleen te doen. Transformeren doe je samen. Je omgeving gaat het ook merken. Zorg ervoor dat je je in de juiste voedende omgeving bevindt die jou ondersteunt in je proces.

Hoe wij dat doen bij BOOST

Verandering is een mooie stap richting groei. Alleen het is vaak oppervlakkig. Het is tijdelijk. Een pleister op de wond. Het is geen fundamentele evolutie van de kern. Daarom helpen wij met het transformeren en regenereren van bedrijven. Bedrijven die impact willen maken. Die de wereld mooier, duurzamer, bewuster willen maken. We maken impact door de diepte in te gaan. Met passie en energie bereiken we samen jouw doelen. We laten een blauwdruk achter die verder gaat dan de standaard. Ben jij gedreven en bereid om buiten de gebaande paden te gaan?

Het verrijkt je leven.

Vond je dit nu razend interessant en wil je meer weten over onze trajecten of aanpak?

Mail Odilia of bel ons.

Volg ons op LinkedIn of Instagram voor meer updates over impact maken met je brand, identiteit en mindset.

Bij transformatie en regeneratie hoort actie ondernemen. Misschien vind je deze blog ook interessant:

Lees ook onze andere blogs