boostcommunity coaching - logo

Het Universum wijst ons de weg

Als we eerlijk naar onze levens kijken kan het lastig zijn om te bepalen of we op het juiste pad zitten. Er zijn veel mensen die zich hierin laten leiden door een bepaalde ideologie of Religie. Hierdoor wordt er een beeld geschetst over wat het betekent om een goed leven te leiden. Tegenwoordig lijken wel steeds minder mensen een bepaald geloof aan te hangen, maar je hoort wel steeds vaker dat iemand zichzelf spiritueel noemt of gelooft dat er meer is. Wat bedoelen we hier nu eigenlijk precies mee? Op het antwoord van deze vraag hopen wij met deze blog wat meer duidelijkheid te geven. 

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt is de interesse in mindfulness en andere vormen van meditatie de afgelopen jaren flink gegroeid. Apps zoals Calm en Headspace zijn al meer dan 10 miljoen keer gedownload. Velen van ons willen meer rust in ons leven en we weten dat het goed is om regelmatig even stil te staan in het moment waarin we ons bevinden. Hierin kunnen we reflecteren op wat we hebben meegemaakt en onze richting naar de toekomst bijstellen. Het beeld dat wij hebben over wat ‘we should do’ of terwijl, wat het goede is om te doen, komt voort vanuit onze gedachten, gedrag en gevoelens. Alles wat we individueel in ons leven hebben meegemaakt heeft invloed op de manier waarop we naar de wereld kijken. Ondanks dat ons verleden invloed heeft op onze toekomst, hoeft dit niet alles bepalend te zijn over de richting die we aannemen in ons leven. 

Als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling heb je vast weleens gehoord over ‘The Law of Attraction’. Kort Gezegd heeft dit ermee te maken dat je aantrekt waar je jouw aandacht of focus op richt. Als je er bijvoorbeeld continu over jezelf denkt dat je iemand bent die niet zonder zoetigheid kunt en de sportschool maar niks vindt, is dit ook wat zich zal gaan manifesteren. Zie jij jezelf als een persoon die goed voor zichzelf zorgt, is de kans vele maten groter dat je ook echt goed voor jezelf zult gaat zorgen. Maar wat heeft dit alles nu te maken met spiritualiteit? Dit vraag je je waarschijnlijk af terwijl je dit leest. Het idee dat er een bepaalde bron is vanuit buitenaf of in onszelf die ons de juiste weg wijst, is wat we vaak bedoelen als we het hebben over spiritueel zijn. De enige manier om naar deze bron te luisteren is om even stil te staan in het moment. De weg die daar vanuit aannemen komt voort vanuit een beeld dat we hebben geschetst over de richting die goed voor ons is. 

Deze bron wordt ook wel eens aangeduid als het ‘Universum’ en onze ervaringen worden hierdoor beïnvloed. Denk maar eens aan het ervaren van ‘Positieve’ en ‘Negatieve’ emoties. Alle emoties die wij ervaren komen ergens uit voort en ze dienen een bepaald doel, ze hebben een purpose. Als je onrecht wordt aangedaan, kun je boosheid ervaren en de energie die hierachter zit kan helpen bij het helpen veranderen van de situatie. Het voelen van blijdschap na een bepaalde actie, kan je sturen tot het vaker uitvoeren van deze actie. Dit alles helpt ons om in een richting te groeien die voor gunstig is ons allemaal en om ons te laten groeien als mensheid. 

Wij van Boost willen je graag wat tips meegeven hoe je beter kunt luisteren naar deze bron (of naar het Universum).

Hier zijn vier concrete dingen die je kunt doen om meer bewust te raken van jouw pad en hier actie op te ondernemen. 2.

1. Reflecteer. 

Zoals eerder beschreven kan het helpen om even alles te stoppen en om een moment voor jezelf te pakken. Eerlijk zijn naar jezelf over waar je staat en waar je naartoe wil is niet altijd gemakkelijk en kan confronterend zijn. Vooral als je je realiseert dat je eigenlijk iets anders zou willen met je leven, moet je dan alles zomaar overboord gooien waar je zo hard aan hebt gewerkt? Maak je dan niet meteen druk over grote veranderingen. De eerste stap is dat je bewust wordt van jouw pad. Als je dit hebt bereikt ben je al een stuk verder dan de meeste mensen en is het zaadje voor de groei van iets nieuws al geplant. 

2. Sta open voor nieuwe ervaringen. 

De wereld waarin we leven zit vol met mogelijkheden. Echter zien we deze vaak niet, zelfs als ze vlak voor ons neus afspelen. Dit komt voort uit de manier waarop wij tegen de wereld aankijken en hoe wij denken dat de wereld in elkaar steekt. Vanuit NLP (Neuro Linguistic programming) is het mogelijk om je beliefs over de wereld te veranderen. Het laat je inzien dat er meerdere waarheden zijn op de wereld vanuit ieder zijn eigen ervaring. Hierdoor komt jouw waarheid voort vanuit datgene dat jij gelooft. Zoek hier eens meer over op, het kan je helpen om meer in de richting te groeien waar je naartoe wil. Vanuit de positieve psychologie wordt ‘openness for experience’ beschreven als een van de eigenschappen die zorgen voor geluk en welzijn in het leven. 

3. Overweeg coaching.

Een manier om jouw eigen weg te vinden is het werken met een coach. Een coach helpt jou om te reflecteren en na te denken over waar je staat en waar je naartoe wil. Doordat een coach jou niet gaat vertellen hoe je iets moet aanpakken, maar echt naar je luistert en je de juiste vragen stelt, kun je in een vertrouwde omgeving jouw gedachtes en gevoelens over wat je zou ‘moeten’ doen verkennen. Ook kan een coach je helpen om actie te ondernemen wat in lijn is met jouw pad en jouw normen en waarden. 

4. Visualiseer. 

Last but not least: Visualiseer. Neem eens de tijd om een beeld te vormen over jouw toekomst. Als mens hebben we de capaciteit om vooruit te denken door onze prefrontale cortex (deel van onze hersenen wat dieren niet hebben). Maak hier gebruik van. Het in detail visualiseren van toekomstige situaties kan ons al van te voren doen laten nadenken of het in praktijk voor ons gaat werken, of dit het juiste pad voor ons is. Het is zelfs gebleken dat bij het in detail visualiseren van situaties dezelfde delen in waarneming van onze hersenen worden geactiveerd als op het moment van werkelijke waarneming. Normaal leren we van onze ervaringen, maar dit geeft ons de mogelijkheid om te leren van een situatie nog voordat we het hebben meegemaakt. 

Lees ook onze andere blogs