“Hoe gaat het met je?” ”Druk.” Is je standaard antwoord.
Oke, als je naar je agenda kijkt, dan lijkt het er inderdaad op dat je het druk hebt.
Er zijn een aantal vragen die wellicht context en helderheid kunnen brengen, wat druk zijn voor jou betekent. Of het je echt helpt.
Maar is dat ook echt zo? Of heb je dat zelf gecreëerd? Ben je gaan geloven dat je druk moet zijn om succesvol te zijn? Staat dat gelijk aan elkaar? Of wat maakt dat je agenda er zo uitziet? Is het een feit dat je al die dingen écht moet doen? Of is dat een verhaal waarin je bent gaan geloven. Is dat jouw waarheid geworden? Wat zijn de feiten? Wat moet er echt gebeuren, wat niet?
Feiten vs. verhalen
Je bent een ervaren storyteller en weet het misschien niet eens van jezelf. En daarmee bedoel ik niet dat je iemand bent die dagelijks meeslepende verhalen vertelt bij de lunch. Ik bedoel dat je constant allerlei verhalen aan jezelf vertelt. Verhalen zijn jouw perspectief en ervaring. Maar ze kunnen ook een bron van drama zijn. Zoals dus die bomvolle agenda.
Een verhaal kan gaan over, hoe dingen anders moeten zijn, of hoe iemand zich anders zou moeten gedragen. Leiderschap gaat om het zoeken naar de feiten en verhalen om weer in controle te zijn over je tijd en daarmee je leven.
Het geeft je een nieuwe kijk op de wereld en de kans om patronen te doorbreken, zowel voor jezelf als anderen. Laten we de illusie van druk zijn eens onderzoeken aan de hand van deze distinctie.
Wat is een feit?
Een feit is alles wat direct observeerbaar is. Het is de objectieve realiteit van wat er is gebeurd. Het is waarneembaar met je vijf zintuigen. Stel je neemt een situatie op met een videocamera en je zou precies rapporteren wat de camera heeft opgenomen. Dan zou niemand er iets tegenin kunnen brengen.
Er zijn twee soorten feiten:
- De eerste categorie zijn de waarneembare feiten in de externe wereld. Dit gaat om dingen die je kunt waarnemen met je zintuigen – zien, horen, aanraken, proeven, en ruiken.
- De tweede categorie feiten zijn waarneembare feiten in je interne wereld. Dit zijn de feiten die je intern bij jezelf kunt waarnemen. Jouw innerlijke ervaring, inclusief lichaamssensaties, niet-verhaalemoties, en niet-verhaalgedachten.
Op terug te pakken op je drukke agenda. In dit geval is het feit dat je ziet dat je iedere dag minimaal 4 afspraken hebt, waarvan vaak minimaal 2 meetings back to back; er zit geen pauze tussen. Je hebt geen tijd ingepland om zaken uit te werken. Je voelt spanning als je naar je agenda kijkt. Je merkt op dat je dit al heel lang doet en weet dat het niet werkt. Maar je weet niet wat je eraan kan doen.
En wat is dan een verhaal?
Een verhaal is een subjectieve interpretatie van observeerbare feiten en gebeurtenissen. Verhalen zorgen ervoor dat we structuur aanbrengen in onze gedachten en de betekenis die we geven aan de wereld. Het helpt ons om dingen beter te onthouden. Verhalen creëren emoties. Het is wat ons in actie zet en motiveert. Verhalen zijn ook hoe we contact maken met anderen.
Je kunt volledig opgaan in je verhalen. In de drama. Je kunt er ook voor kiezen om je te realiseren dat jouw verhaal slechts één van de vele mogelijke verhalen is en dat er andere verhalen zijn die in potentie even waar kunnen zijn als de verhalen die jij vertelt.
Wanneer je gehecht raakt aan die verhalen, kan dit je leven opvreten.
Een verhaal met betrekking tot die volle agenda kan zijn dat je vindt dat je druk moet zijn om succesvol te zijn. Dat het niet anders kan dan op de manier waarop het nu gaat. Dat je het al heel lang zo doet, en dat het nog niet mis is gegaan.
Terwijl je je kapot ergert aan de volle agenda, probeert je brein je allerlei verhalen te vertellen over waarom het zo moet blijven. Smoesjes en excuses om maar niet te dealen met het leegmaken van die agenda. Want dan stel je toch mensen teleur? En mijn productiviteit dan?
Oke, terug naar de illusie van het druk zijn
Kijk nog eens kritisch naar je agenda. Is het écht zo druk? Of laat je het gebeuren? Als iemand je belt, neem je meteen op? Als iemand een vraag heeft, laat je alles uit je handen vallen? Hoe ga je om met je tijd? Hoe waardevol vind je je eigen tijd? Of vind je de tijd van een andere waardevoller, en schik je steeds maar in?
Kortom: wat ben je gaan geloven over dat druk zijn?
Ik help je te ontdekken wat de feiten zijn, zodat je de verhalen uit het raam kan gooien. Verhalen zijn leuk voor in boeken en voor je branding, maar helpen je niet om gefocust te werken. Ik help je de focus terug te brengen en te doen wat je écht te doen hebt.