boostcommunity coaching - logo

Van wanhoop naar vrede

Momenten van wanhoop kunnen ons hart doen ontwaken en onze geest zich laten openen voor nieuwe niveaus van begrip, erkenning en vrede over onszelf en de wereld om ons heen.

Een slechte dag, een relatiebreuk, overlijden, ziekte, werkloosheid, trauma, stress, burn-out, ruzie, conflict, zorgen of wat dan ook, crisis events kunnen ons het gevoel geven dat de hele wereld onder onze voeten instort.

Geschreven door – Rosanne van Zalingen

Dit zijn belangrijke stresstriggers die een belangrijke rol spelen bij een zenuwinzinking. Het kunnen zelfs eenmalige gebeurtenissen zijn.

Een lichte geest zal het als een doorbraak zien en denken: “Alles komt goed, het is bedoeld om dit te ervaren.” Een geest in nood of chaos zal denken: “Dit is een puinhoop en het leven is zinloos.”

Door te denken dat alles goed is zoals het is, blijven we onmiddellijk meer gecentreerd en laten we dingen op een natuurlijke wijze ontstaan. Dit brengt vrede en harmonie in plaats van te denken dat het leven voorbij en of kapot is. En we in een slachtofferrol raken. Waar totaal niemand of iets wat aan heeft. 

Maar laten we realistisch zijn. Wanneer we ons overweldigd voelen door uitputting en het gevoel hebben dat dingen uit de hand lopen, kan psychische nood ons goed te pakken nemen. En dat kan ieder mens overkomen. 

In het ergste geval kunnen we niet meer goed functioneren en de gedachten kunnen het leven overnemen. Deze gedachten zijn als een soort gorilla die schreeuwt en het lijkt alsof je een bent met deze ‘stem’. Stress, uitputting, hopeloosheid en overweldiging kunnen het bewustzijn binnen sluipen en de gorilla lijkt alles compleet in zijn macht te hebben. We worstelen om de wereld te begrijpen en begrijpen misschien niet waarom we geen vreugde of reden vinden om door te gaan.

Dan is het tijd om weer in balans te komen en/of hulp te zoeken. Wees gerust, je bent niet gek.

Luisteren naar de signalen van het lichaam 

Het ‘gevoel’ van een zenuwinzinking of dat je reageert met een shock en/of angst is heel normaal in crisis. We worden gewoonweg op bepaalde situaties of events mentaal niet voorbereid door op opvoeding en/of school. Omstandigheden overkomen, het is de kunst ermee te leren dealen. 

De intelligentie van onze geest, ons lichaam en onze ziel probeert ons te vertellen dat we niet in overeenstemming met ons ‘ware zelf’ leven.

Op school wordt niet geleerd om te luisteren naar de signalen van het lichaam. Het lichaam dat als spiegel fungeert voor de geest en ziel. Totdat ons lichaam op een dag zegt ‘stop’. We lopen tegen onze eigen muur en vallen in elkaar.

Maar al te vaak negeren we de signalen en de herhaalde signalen, we rationaliseren ze weg en onderdrukken zo onze emoties.

Stress

Stresssymptomen komen bij ieder mens anders naar boven, maar essentieel om naar te luisteren. 

De meest voorkomende fysieke, mentale en emotionele signalen zijn:

>> prikkelbaarder zijn dan normaal

>> huilen zonder reden

>> boos voelen

>> maag-, lichaam-, borstpijn 

>> hartkloppingen

>> zweten

>> verminderde concentratie

>> geen energie of motivatie om iets te doen

>> negatieve gedachten

>> onvermogen om beslissingen te nemen

>> mentale overbelasting, uitputting en overweldiging

>> slecht slapen

>> ongelukkig voelen

>> weinig energie of geen motivatie om iets te doen

>> een normale dagelijkse routine lijkt onmogelijk

We zijn ons vaak niet bewust van wat er aan de hand is. Hoewel het normaal is dat lichaam en geest reageren, zijn we zonder dit bewustzijn bang voor hoe we ons voelen en houden we de spanning vast. Gewoonlijk doet de geest (gorilla) automatisch alles om de pijn te vermijden. Het creëert formules om de pijn maar niet te hoeven ervaren. Uiteraard is dit destructief en vergroot het alleen maar het lijden totdat we een manier vinden om het te omarmen en ermee om te gaan.

Daarom moeten we ons meer bewust worden, leren hoe we de vroege waarschuwingssignalen kunnen herkennen en ermee kunnen handelen. Als we hetzelfde blijven doen, kunnen stress, verdriet en angst omslaan in depressie, vermoeidheid, ziekte, paniek en angst.

Dealen met een crisis

Een crisis/event kan onze ziel onrust veroorzaken en het keerpunt zijn dat we nodig hebben om de nodige veranderingen door te voeren. Het kan ons leren om verbinding te maken met ons lichaam en hart, illusies te doorbreken waaraan we hebben vastgehouden, de uitdaging van het leven aan te gaan en door te gaan wat we niet konden bedenken voor ‘mogelijk’ hadden gehouden.

De intense energie van gecreëerde chaos geeft ons de kracht om mentale barrières en emotionele pijn te transformeren van denken en voelen dat het leven voorbij is. Naar een groter perspectief, waar we achteraf het grote geheel van kunnen zien, vreugde voelen en begrijpen waarom het moest gebeuren. En soms duurt dat jaren om te begrijpen waarom dingen zijn gebeurd. 

Hoe om te gaan met een crisis is voor ieder mens verschillend. Naast kennis over hoe het brein omgaat met emoties, is het ook essentieel om ervaringen te ondergaan. Van ervaringen kan de mens groeien. 

Het brein verbindt de zogeheten events aan elkaar en ziet een gebeurtenis en of crisis als één groot ding. Het brein kan dat lastig onderscheiden. Het brein zal er alles aan doen om jou een veilig gevoel te geven. En ervoor zorgen dat je ‘overlevingsstrategieën’ zal gaan doorvoeren. En dit is vooral onbewust. Om hetgeen onbewust dat je wellicht als jaren draait naar de oppervlakte te brengen. Is je daar bewust van zijn als startpunt van heling. Pas als het brein iets kan zien, kan het opgelost worden. 

Geaard zijn

Ook is geaard zijn en blijven essentieel. Hoe blijf je geaard:

1. Vertrouw dat het universum voor je werkt en niet tegen. 

Vertrouw op jezelf. Weet dat dit een les is om jou te laten groeien. Ook al doet het enorm pijn. En voel je dat niet direct. Er is licht aan het einde van de duisternis.

2. Deel met iemand de crisis/event of gebeurtenis, iemand die niet oordeelt en kunt vertrouwen. 

Iemand die goed kan luisteren en gevoel van kalmte kan brengen. Sluit jezelf niet op in het donker. Ben juist onder de mensen waar jij je prettig bij voelt. 

3. Creëer routines die voor je werken om je gemotiveerd te houden in balans te blijven.

Self-care is essentieel om geaard en in balans te blijven. Wandel iedere dag een uur in de natuur. Mediteer dagelijks 10 minuten. Eet gezond, drink genoeg gefilterd water, sport twee of meerdere keren per week. Neem genoeg rust. Doe iets van yoga. Zet fijne muziek op. Lees een prettig boek. Zing, dans en of lach. 

Start met iets. Wacht niet tot je nog verder zakt met jezelf in medelijden. Begin, ook al doe je het later anders. Vergeef jezelf voor je gedachten en emoties. Ben liefdevol naar jezelf. Zoals je ook naar anderen zou zijn. Doe steeds iets meer. En doe het rustig aan. Je hoeft geen wedstrijd te rennen. Knuffel met dieren, dieren geven liefde.

4. Slow down, vertraag en neem dagelijks tijd voor jezelf om te kunnen ademhalen. 

Luister. Wat hoor je? Wat zie je om je heen? Hoe voelt het als je je lichaam zachtjes aanraakt? Hoe smaakt je eten? Loop langzaam op je blote voeten. Word je bewust van je lichaam en de bewegingen. Terwijl je elke voet optilt en neerzet, voel je dat elk deel van de voet contact maakt met de grond.

Hoe voelt het om je te verbinden met de natuur, dieren en mensen om je heen?

Als je afgeleid raakt of als er pijnlijke gedachten opkomen, neem dan even de tijd om te pauzeren en naar je ademhaling te kijken.

Naarmate we meer en meer aanwezig worden, beginnen we geluiden van de natuur op te vallen, onze ervaringen op te merken – mentaal, emotioneel, lichamelijk en spiritueel.

Geaard en gecentreerd, zullen we minder snel worden meegesleept door omstandigheden en gewoonten die worden beïnvloed door verwachtingen en eisen. In een evenwichtige, natuurlijke gemoedstoestand stroomt de energie van onze ware aard vrij en onvoorwaardelijk. We weten precies wat we nodig hebben en wanneer, en laten ons niet meeslepen in de details van de ratrace.

5. Bewuste ademhaling is een van de beste manieren om het centrale zenuwstelsel (CZS) te kalmeren in paniek en nood. 

Over het algemeen raad ik deze eenvoudige techniek aan:

>> Houd de rechterhand onder de navel. Terwijl je vier seconden door je neus inademt (mond dicht), stijgt je buik als een ballon.

>> Houd je adem twee seconden in.

>> Adem vervolgens zes tot acht seconden uit door je mond.

>> Herhaal de in- en uitademing 10 keer, ongeveer drie keer per dag, of zo vaak als je wilt.

6. Simpele manieren om geaard en verbonden te blijven.

Sta een paar minuten met je voeten uit elkaar stevig op de vloer of grond en buig voorover met je lichaam vanuit de heupen terwijl je naar de aarde kijkt. Adem en concentreer je erop zo los en flexibel mogelijk te zijn. Maak je geest leeg en sta open voor de wijsheid van inzicht en innerlijk weten. Kom tot rust.

Neem een voetbad of bad in warm water en voeg wat Magnesium toe. Elk contact met water heeft een kalmerend en balancerend effect op het centraal zenuwstelsel en de energieën in ons lichaam.

Drink veel water, neem een douche, zwem in de oceaan of was het gezicht met een natte doek.

Adem. Probeer zoveel mogelijk in de natuur te zijn

7. Schrijf in een dagboek

Schrijf op waar je dankbaar voor bent, wat je gedachten zijn zowel positief als negatief. Oordeel niet en ben open over je emoties en gevoelens. Schrijven brengt helderheid en vrede voor de geest. 

Hoe voelt het om over iets pijnlijks te schrijven? Welke emoties ervaar je? Ben je boos, verdrietig, teleurgesteld, radeloos?

Wat mis je nu aan emoties? Welke emoties zou je willen voelen? Wanneer heb je dit wel ervaren? Wat kan je leren van de gebeurtenis en gevoelens?

Observeer jezelf zonder oordeel. Ben liefdevol in je woorden naar jezelf, zoals je ook naar anderen bent. Neem de tijd om alles op te schrijven.

8. Noteer wat je stress, druk of spanning geeft.

Is het een stem in je eigen hoofd? Een stem van iemand anders? Wat Triggert jou? En hoe kun je hier mee omgaan? Kan je er afstand van doen? Kan je iets stoppen? Of is het dealen met dat gevoel? Wat is de echte realiteit? Waarin kan je grenzen aangeven? Of hoe zou je anders tegen jezelf kunnen spreken? “Ik ben goed zoals ik ben.” “Ik geef mijzelf ruimte.” “Ik leer in mijn eigen tempo.” Zeg ‘ja’ op hetgeen goed voor je voelt en ‘nee’ wat je overstuur maakt, overbelast, etc.

Tot slot

Na de breakdown komt de breakthrough. Geef jezelf de tijd om dit te mogen ervaren. Het leven ervaren gaat niet in een dag. 

There is no breakthrough without a breakdown.”

#well-being #boostyourhappniness #boostyourlife #emoties

Lees ook onze andere blogs