boostcommunity coaching - logo

De 6 Leiderschaps valkuilen:

Inleiding

Als een business leader sta je dag en nacht in de display en zet je de toon voor de rest van de organisatie. Effectief leiderschap is een van de moeilijkste skills om onder de knie te krijgen.

Mislukking van het effectief managen van verstoringen zorgt ervoor dat je organisatie kwetsbaar is in plaats van het fundamenteel gebouwd is voor een duurzame toekomst.

Uit ervaring kan gezegd worden dat er 6 gemeenschappelijke valkuilen zijn waar veel business leiders aan ten deel vallen.

Om er zeker van te zijn dat leiders hun organisatie bij verstoringen effectief leiden en hun waarde te allen tijde behouden of zelfs verhogen, dienen de volgende 6 valkuilen voorkomen te worden.

1. Gebrek aan Visie

Vaak zie je dat business leiders zo verstrikt zijn geraakt in dagelijkse details dat ze de oorspronkelijke missie, visie en gestelde doelen uit het oog zijn verloren.

Veelal wordt er vergeten wat teams en organisaties echt nodig hebben en wat er van leiderschap wordt verwacht. Hierdoor verliest men het zicht op het grotere plaatje.

Leiders zullen altijd moeten focussen op groei en verbeteringen- van mensen, service en diensten, het voortbrenging proces, Sales, cultuur, klanten, partnerships etc.

Doelen en focus zijn belangrijke en het geven medewerkers en jezelf richting en vertrouwen in de organisatie. Doelen helpen je organisatie tevens om de juiste koers te blijven varen.

Daarnaast is het van groot belang om je eigen persoonlijke doelen te onderschrijven. Je zal zien dat je extra gemotiveerd wordt wanneer je organisatie doelen zichtbaar samen komen en bijdragen aan je gestelde persoonlijke doelen.

2. Niet open voor andere inzichten en elementen

Deze valkuil opent zich doordat business leiders vanuit hun passie en enthousiasme altijd de intentie en drive hebben om door te gaan en vooruit te willen. Ze zullen hun visie tot werkelijkheid brengen, de organisatie managen, de concurrentie en stap voor zijn en daardoor een groter marktaandeel vergaren. Dit is wat leiders doen en waar ze goed in zijn. 

Deze focus en mindset leidt ertoe dat men zich in een bubbel en ivoren toren waant. Deze business leiders hebben altijd zelf het antwoord op alle vraagstukken en willen altijd het laatste woord. Dit leiderschapsgedrag maakt het team angstig en ontmoedigd initiatief, creativiteit en betrokkenheid.

Vaak zie je aan een persoon, een business leider, aan de gezichtsuitdrukking al meteen hoe over een commentaar of initiatief wordt gedacht. Voorbeelden genoeg over zelfs grommen of ongeremd  schreeuwen, gillen of snappen naar teamleden.

Stap 1, hou jezelf sowieso in de hand, tel tot 10, haal diep adem, doe een stap terug en bijt desnoods op je tong. Stap 2 is, stel jezelf open voor andere inzichten die de beste bedoelingen hebben met de organisatie en met jou. Stap 3, nodig je teams uit: “Hoe denken jullie erover?”

Een van de belangrijkste taken naast de organisatie en toekomst is het van het managing. Hierbij gaat het niet alleen over mensen hun werk laten doen, maar ook het geven van de mogelijkheid om met hun zorgen, vragen en opinies te komen. Zonder je teams is je business nergens. Toon de mensen hoe waardevol hun bijdrage is en dat je beschikbaar voor hun bent waar nodig. Zet een structuur van face2 face contact op waar jullie wederzijds kunnen reflecteren.

En tot slot hierover, Jij en je teams spenderen meer dan een derde van hun tijd op het werkt. Toon dat je organisatie een open en fijne omgeving is om te vertoeven. Hoe dit dan ook wordt vormgegeven, zorg ervoor dat de mensen je zien als een baas die in staat is om liefde naar de organisatie te tonen en dat de teams mensen zijn waar je plezier mee kan hebben.

3. Micro managing- 

Angst, gebrek aan vertrouwen en dus de behoefte aan controle werkt in de hand datje als leider de neiging hebt om zaken, de organisatie en mensen te micro managen. Je bent angstig dat resultaten zullen afnemen, productiviteit zal stagneren en de winsten zullen dalen.

Met zulke denkbeelden denken leiders dat niemand zaken voor elkaar kan krijgen, zoals zij dat doen en hebben zelfs de neiging om te moeten dicteren; wat er moet gebeuren, maar ook hoe het gedaan moet worden. Voor zowel jezelf als de hele organisatie kost dit immens veel energie.

Om deze valkuil te vermijden en niet te micro managen- geloof in jezelf en het team, doe een stap terug en observeer. Een van de sleutels van effectief leiderschap is het empoweren van mens en organisatie met de mogelijkheid om zicht te bewijzen. Vertrouw je team en bekijk hoe ze het voor elkaar krijgen en zelfs meer succes creëren.

Om een effectieve leider te zijn zal je dag tot dag controle los moeten laten en je focussen op meer strategische en visionaire topics.

 Geen oog voor medewerkers

In hun gedrevenheid om constant vooruit te willen gaan hebben sommige leiders geen tijd en energie voor mensen. Dit komt ook voort uit een gebrek aan het bewustzijn van anderen, sociale skills en een tekort aan inter-persoonlijke vaardigheden. Nog een stap verder en misschien wel het ergste, gewoon desinteresse. Wanneer je dit leest begrijp je dat dit te allen tijde voorkomen moet worden.

Wanneer leiders hun management, hun mensen en het talent binnen de organisatie gaan negeren, dan is de organisatie direct kwetsbaar en in gevaar.

Een organisatie bestaat uit teams met mensen, die voor je klaar staan, om samen de gestelde doelen te behalen. Talent binnen teams is zeker geen welsprekendheid, maar een waardevolle diamant. Ontdek potentieel, leiderschap, invloed binnen je teams. Telkens weer zal je merken dat ongekend talent niet of helemaal ten volste gebruikt wordt omdat organisatie leiders geen tijd hebben gehad om het op te merken. Elke dag is een kans om de capaciteiten en competenties van je talenten pool te verbeteren.

 Een gevolg en een element binnen deze valkuil schuilt de zelfgenoegzaamheid binnen teams. Vaak begint dit juist bij de top van de organisatie, bij de leiders. Er schemert een sfeer waarbij de organisatie zijn drijfveer en enthousiasme heeft verloren. Als een effectieve leider is het jouw verantwoordelijkheid om de toon, de standaarden en het voorbeeld te geven. Een beetje competitie op elk niveau kan de organisatie wat pit geven. 

Effectieve leiders weten dat business gaat om mensen en relaties. Wil je je teams betrokken houden en de waardering voor jou en de organisatie vergroten dan is een begin om verbinding te creëren. Individuele bijdrage en verbinding is een gouden greep voor de team spirit.

In de vooruitgang zullen organisaties gedwongen worden om de corporate cultuur van tijd tot tijd te evalueren om een juiste atmosfeer van organisatie- zekerheid, geborgenheid, identiteit te borgen, waarbij mensen het prettig vinden om met elkaar te werken. Mensen willen elkaar vertrouwen en zoeken richting en transparantie bij de leiders.

Effectieve leiders hebben een duidelijke stempel op de organisatie cultuur en dienen niet bang te zijn om hierin iets te veranderen. Het runnen van een business is als een legpuzzel, met vele elementen die in elkaar moeten vallen. Dit dient in een vloeiende beweging te gebeuren, waar niets hetzelfde zal blijven. Je zal bedachtzaam moeten zijn om de organisatie cultuur te veranderen naar de behoefte van de business.

4. Snel ad hoc resultaten behalen

Business leiders en visionairs hebben een duidelijk beeld van het “waarom” en de “wat” van de organisatie.  Vaak zal men direct, het liefst in  een rechte lijn op dit doel af willen stevenen. Hierbij hebben zij niet altijd een duidelijk beeld van de “hoe”, wat niet erg is. Maar ook hebben ze geen zicht op de inspanning, consequenties en impact hiervan.

Als een leider zal je je soms bevinden tussen het oplossen van een quick- fix of een work-a-round en het realiseren van je grote stip op de horizon. Een duurzame en structurele oplossing voor het fundament kost dan “extra” tijd en geld. 

Laat je niet altijd verleiden door voor de gemakkelijke oplossing te gaan, want aan het einde van de rit krijgen jij en de organisatie dit dubbel terugbetaald. Op deze manier creëer je alleen een groter en kostbaarder probleem.

Leiders die mogelijke problemen negeren zullen dit veelal doen door het paradigma om verantwoordelijk gehouden te worden indien het issue niet opgelost kan worden.

Effectieve leiders weten hoe ze moeten anticiperen op een crisis en managen problemen voordat omstandigheden ze in de hoek drijven. De sleutel is om problemen zich niet op te laten stapelen en issues meteen het hoofd te bieden. Hierin dient verantwoordelijkheid genomen te worden.

5. Gebrek aan Communicatie

Als een leider van de organisatie ben je de eerste die weet heeft van nieuwe initiatieven, verandering, beleid en omgevingsfactoren. Vaak niet eens onbedoeld wordt niet al deze informatie gedeeld met de afdelingen, de teams en de mensen. Men neemt niet de tijd en moeite of denkt dat het te klein of onbetekenend is om te delen. Maar mensen zullen op het gemak zijn door het alleen al te weten.

Het is vitaal dat je team met mensen constant op de hoogte is van de laatste informatie omtrent de organisatie. Of het nu gaat om personele verschuivingen, nieuwe klanten, aanpak of een ander software pakket: zorg ervoor dat via de juiste kanalen de mensen geïnformeerd blijven en zorg voor een feedback cirkel.

Ongerustheid  en afleiding in de organisatie zal verminderen wanneer mensen weten wat er gaande is en wat verwacht kan worden. Het vertrouwen in de organisatie en jou als leider zal toenemen.

Laat de mensen weten het communicatie proces van twee kanten moeten komen. Informatie die via de organisatie bij jou terecht komt is een aanwinst voor jou als business leider.

Conclusie

Voorkom de valkuilen van effectief leiderschap wat je in staat stelt om verstoringen het hoofd te bieden en je op het juiste pad houdt van je missie, je visie en je strategie.

Je mensen, je organisatie en je klanten verdienen dag in en dag uit je volste aandacht en overtuiging om samen een onuitputtelijk duurzaam momentum te creëren naar groei en synergie.

Onthoud dat je ten allen tijde een leider bent.

Lees ook onze andere blogs