Competitie voor je laten werken

Competitie is iets dat we ons hele leven meemaken. Denk er maar eens over na, het begint al als kind wanneer de beste wilt zijn in spelletjes of wanneer je het mooiste kunstwerkje wilt maken. Het hebben van competitiedrang is iets heel natuurlijks aangezien dit iets is dat ons helpt om ons te ontwikkelen en om uiteindelijk een zo goed mogelijke partner te worden. Heeft dit dan met voortplanting te maken? Ja voor een gedeelte wel; het zijn van een goed ontwikkeld persoon met kennis en vaardigheden vergroot namelijk de kans dat je gezien wordt als aantrekkelijk. Evolutionair gezien heeft dit ermee te maken, dat hierdoor beter voor nakomelingen gezorgd kan worden. We kiezen nu eenmaal eerder liever een partner uit die het goed voor elkaar heeft, dan iemand die weinig kan en heeft. Vanuit de Positieve Psychology kan deze competitie drang gezien worden als een manier waardoor wij groeien als individuen. 

Competitie kan ervoor zorgen dat we beter presteren, zoals bij sport; sterker of sneller worden dan de ander kan een belangrijke drijfveer zijn of doel zijn voor een sporter van alle niveaus. Deze competitiedrang kan erg nuttig zijn, maar in sommige gevallen kan het juist tegen werken. Stel je maar eens voor dat je je in een groep bevindt waarvan je het gevoel of idee hebt dat je jezelf moet bewijzen en hierdoor met hen de competitie aangaat. In zo een geval wordt er ook wel gesproken van imposter-syndroom. In de werkelijkheid heb je aan niemand iets te bewijzen, maar toch heb je altijd het gevoel dat je minder bent dan anderen, of dat je het eigenlijk niet waard bent om ergens deel van uit te maken. Hierdoor kan de competitiedrang omslaan in hulpeloosheid, waardoor je onderdanig gaat opstellen en je hierdoor juist minder prestatie gaat leveren. 


Denk maar eens na of je dit zelf wel eens hebt ervaren of misschien in je omgeving hebt meegemaakt. Dit is een verschijnsel die vaak voorkomt als een vorm van weerstand, wat vaak als iets negatiefs gezien kan worden. Aan de hand hiervan willen wij jou tips meegeven om hier mee om te gaan, op het moment dat je hier tegenaan loopt of om je hierop voor te bereiden. 

1. Probeer naar jezelf te kijken en naar jouw eigen ontwikkeling. Denk eens terug aan waar je een jaar geleden stond en hoe je ontwikkeld bent in het afgelopen jaar. 

2. Zie de mensen om je heen als een inspiratiebron in plaats van competitie. Misschien hebben zij ontzettend goede ideeën of vaardigheden waar je veel van kunt leren voor je verdere ontwikkeling. 

3. Accepteer hoe je je voelt in een bepaalde situatie en wordt niet boos op jezelf als je een ‘negatieve’ emotie ervaart (richting anderen). Dit is iets heel gewoons wat elk persoon wel eens ervaart. Sta erbij stil dat deze emotie of dit gevoel er alleen is om je verder te helpen jezelf te ontwikkelen. 

Lees ook onze andere blogs