boostcommunity coaching - logo

Passie

De meesten van ons hebben het wel een keer mogen ervaren in ons leven. Het hebben van een passie voor een bepaalde bezigheid of een doel, kan een machtige energiebron zijn voor het ondernemen van actie. Het kan voorkomen dat je op een punt in je leven bent gekomen waarin je geen passie ervaart. Je bent aan het dobberen in het leven en doet de dingen die je doet omdat ze je zekerheid geven en vaak doe je dan ook iets wat je al veel vaker gedaan hebt, waar je veel ervaring in hebt. Hier is op zichzelf niets mis mee, als dit voor jezelf goed voelt. Toch kan er een knagend gevoel zijn dat je eigenlijk meer zou willen doen en je voelt dat je niet alles uit het leven haalt. We zijn ons er vaak niet van bewust dat ons vuur is uitgedoofd door alles wat dag in dag uit gedaan moet worden.

Een eerdere passie kan misschien onbewust in de achtergrond zijn geraakt, omdat we tegen onszelf hebben gezegd of van anderen hebben gehoord dat we hier niet goed in zijn, of dat het geen meerwaarde zou hebben in ons leven (omdat we er bijvoorbeeld geen geld aan kunnen verdienen). Desondanks komen er veel positieve emoties kijken bij het ervaren of het spreken over jouw passie, waardoor je creatiever wordt, kunt nadenken over het zetten volgende stap en het wordt makkelijker om connecties te maken. Je passies kunnen veranderen en het is belangrijk om hier eerlijk tegenover jezelf in te zijn. Niets is pijnlijker dan iets op jezelf te proberen te forceren terwijl je eigenlijk wel weet dat dit niet het juiste pad voor jou is. Op deze manier ben je jouw eigen en waarschijnlijk ook de tijd van anderen aan het verdoen.

We kunnen ons bijvoorbeeld wel wijsmaken dat we houden van lezen en dat we iemand zijn die van lezen houdt, maar als we vervolgens misschien een aantal bladzijden van een boek per jaar lezen, is dit misschien niet onze grootste passie. Het kan voorkomen dat je dan de voordelen van lezen voor jezelf niet meer ervaart. Soms is het dan effectiever om de gedachte dat je moet lezen los te laten, dan dat je jezelf pusht om een half boek te lezen. Als je iets loslaat, ontstaat er ruimte voor anderen ideeën en passies. Hieronder kun je de stappen vinden om eens na te denken over jouw passies. Denk over de volgende stappen na vanuit het moment waarin je je nu bevindt.


1. Denk eens na over wat je vroeger als kind leuk vond om te doen, waar je enthousiast van was. En in je tiener jaren? Wat ervaarde je om dit moment (lichamelijke sensaties)? Wat maakte dat je hier zo enthousiast van werd? Zie je mogelijkheden in je omgeving die bij deze vroegere passies passen?
2. Welke ‘passies’ of gedragingen hou je aan vast omdat je dit vroeger graag wilde gaan doen, maar er eigenlijk niets meer uithaalt? Is dit iets wat je zelf echt wil, of is het iets dat je jezelf of een ander je heeft opgelegd?
3. Wat bewonder je in anderen? Als wie zou je meer willen zijn en wat doet hij of zij in het dagelijks leven om deze passie tot werkelijkheid te brengen?
4. Wat is de eerstvolgende stap die je gaat ondernemen naar jouw passie? Met wie ga je het hier over hebben? Wie kan jou empoweren om ook echt daadwerkelijk actie te ondernemen richting deze passie? 

Lees ook onze andere blogs