Er zijn vele elementen die invloed hebben op ons als mensen en op ons geluk en gezondheid. Naast gezonde voeding en voldoende slaap, zou seks kunnen vallen onder het kopje; voldoende beweging. In theorien wordt seksuele gezondheid vaak niet expliciet genoemd. De pyramide van Maslow geeft aan dat sociale contacten een essentieel onderdeel is van wat mensen nodig hebben, maar ook hieronder wordt seksualiteit weer niet echt uitgelicht. Het lijkt alsof we met zijn allen steeds meer praten over seks, maar dit blijkt echter vaak eerder voort te komen vanuit een virtuele discussie dan uit onze eigen persoonlijke ervaringen.
Het wel of niet functioneren van jouw seksleven kan meer invloed hebben op jouw welzijn dan wat je in eerste instantie misschien zou denken. Het hebben van een gezond seksleven kan een groot positief effect hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid. Op het moment dat de hartslag, ademhaling en bloeddruk omhoog gaat tijdens seks, komt er Oxytine vrij. Oxytine wordt ook wel het liefdes of knuffelhormoon genoemd. Het centrale zenuwstelsel wordt dan gekalmeerd en hierdoor verminderd stress.
Het kan misschien zo lijken dat we opener zijn geworden om over seks te praten, maar in werkelijkheid zijn er nog veel taboes rondom seks. Ondanks dat seks essentieel is in ons leven en in ons bestaan, is het niet altijd voor iedereen gemakkelijk om hier open over te kunnen praten. Seks kan voortkomen vanuit liefde of vanuit plezier, maar het komt meer dan eens voor dat seks, of het ontbreken daarvan, als onplezierig wordt ervaring door zowel vrouwen als mannen. Dit maakt dat het essentieel is dat het gesprek hierover wordt opengebroken en dat er hulp kan worden geboden aan elkaar en door professionals.
Onze seksuele gezondheid heeft een tal aantal effecten op het lichaam en de geest. Het hebben van lichamelijk contact zorgt ervoor dat er Oxyticine vrijkomt in the hersenen, wat een gevoel van geluk en verbintenis veroorzaakt. Dit is essentieel in het tot stand komen van een hechte liefdesrelatie. Tijdens het hebben van een orgasme beleven de hersenen vrijwel dezelfde sensatie als bij het innemen van stimulerende drugs. Na seksuele activiteit komt het centrale zenuwstelsel tot rust, wat helpt bij het verminderen van stress.
Iedereen heeft in meer of mindere mate behoefte aan seks. Bij Maslow’s Hierarchy of needs wordt beschreven dat onze tweede basisbehoefte sociale connecties is. Seksueel contact wordt hier niet expliciet in genoemd, maar kan hier wel onder vallen. Net als bij alle andere gebieden in het leven, is het van belang om te reflecteren op wat je doet, denkt en voelt rondom seks. Op deze manier is het mogelijk om bewust te worden van aandachtspunten en hier actie op te ondernemen.
Door regelmatig een seksueel overdraagbare aandoeningen test te doen en hier op tijd actie te ondernemen kunnen deze ziektes worden verminderd. Hier komt de verantwoordelijkheid bij kijken voor de eigen seksuele gezondheid en die voor de persoon of personen met er seksueel contact is. Problemen in de toekomst kunnen hierdoor voorkomen worden en stress kan verminderd worden. Hieronder zijn drie acties beschreven om te ondernemen om je bewuster te worden van je seksuele gezondheid:
- Reflecteer
Neem eens de tijd om te reflecteren over hoe jouw seksleven eruit ziet en eruit heeft gezien. Is dit iets waar je tevreden over bent? Wat gaat er goed en wat zou je graag anders willen doen? Wat is voor jou belangrijk in het hebben van intiem contact met iemand? wat zou je in de toekomst anders doen?
- Bespreek
Wees niet bang om open te zijn over jouw voorkeuren tegenover je partner. Probeer uit te leggen waar je op gereflecteerd hebt. Ook zou je jouw reflectie eens met een vriend of vriendin kunnen bespreken om hier wat (behulpzame) feedback op te krijgen.
- Informeer
Ben je ergens in geïnteresseerd of ben je ergens onzeker over? Je kunt altijd informatie opzoeken op het internet, of je kunt mogelijk naar je dokter (mocht je hier behoefte aan hebben) als je vragen hebt. Er worden tijdschriften geschreven en podcasts gemaakt die zich richten op alle aspecten van seksuele gezondheid, zowel mentaal als fysiek.