boostcommunity coaching - logo

Sociale Contacten

We hebben mensen om ons heen nodig om ons gezond te houden. Zo zijn we nu eenmaal ontwikkeld als mensheid, omdat we zonder anderen niet konden overleven. Nu lijkt de samenleving te individualiseren, het wordt steeds makkelijker om zaken zelf op te lossen met de hulp van het internet. Hierdoor hebben we anderen minder nodig. Is dit waar? Juist doordat er veel contact met elkaar wordt gehouden door virtuele wegen, komt er steeds meer behoefte aan echt contact. We hebben dit nu eenmaal nodig in ons dagelijks functioneren. Waar komt dit door? Op het moment dat we een connectie ervaren met anderen komt er Serotonine vrij in de hersenen, wat een belangrijke neurotransmitter is en invloed heeft op geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. 

Vanuit de Positieve Psychologie is er onderzoek gedaan naar wat er nodig is om een connectie met iemand te ervaren om deze stoffen in de hersenen vrij te laten komen. Vaak denken we dat we over het algemeen wel goede relaties hebben met de mensen om ons een, maar er is dus gebleken dat deze stofjes pas echt vrijkomen op het moment dat je oogcontact maakt met de ander maakt. In deze micro moments of connection, zoals Barbera Fredrickson dat noemt, wordt de mogenlijkheid gecreeerd om mee te voelen met een ander. Het is niet voor niets dat je je opgewekt kan voelen na een leuk verhaal van iemand anders, of dat je juist down voelt op het moment dat iemand je iets verdrietigs verteld. Op het moment dat emoties gezamelijk worden ervaren kan er een band ontstaan.

Hieronder kun je vijf tips vinden die je vandaag kunt doen om je sociale contacten te verbeteren en meer serotonine in je hersenen te laten vrijkomen om een positief effect te hebben op je leven. 

  1. Kijk iemand aan op het moment dat je tegen hem praat, probeer bij iedereen eens te letten op de kleur ogen die de ander heeft. Op deze manier kun je niet anders dan de ander in de ogen kijken. Leg je telefoon eens aan de kant of in een andere ruimte op het moment dat je een gesprek met iemand hebt. 
  2. Geef eens een belletje aan iemand die je al een tijd niet hebt gesproken met de simpele, maar wel gemeende vraag hoe het met iemand gaat.
  3. Schrijf een brief naar een vriend, vriendin of familielid met daarin beschreven waar je dankbaar voor bent met deze persoon. 
  4. Je hoeft niet altijd iets nieuws te doen, denk aan momenten die je al hebt meegemaakt en herhaal deze als een traditie (Zo zet je een systeem in werking).
  5. Denk positieve gedachten uit naar vrienden en familie. Hier zul je je ook meer naar gaan gedragen (wat er niet wordt gezegd is soms belangrijker dan wat er wel wordt gezegd). 
Lees ook onze andere blogs