boostcommunity coaching - logo

De plek voor je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

Boost your life and business

boostcommunity naarden - home
boostcommunity naarden - home

Winterdip

Het veranderen van de seizoenen in Nederland kan gezien worden als een echte ‘pain in the ass’. Velen van ons zouden misschien liever in een land wonen waar het altijd mooi weer is. Lekker genieten van de warmte en wel eens lekker vitamine D opdoen.


Ondanks dat veel mensen niet houden van koud weer, kan het veranderen van je omgeving een positieve werking hebben op je lichaam en geest. Door deze veranderingen kun je, ondanks dat het heel cliché klinkt de mooie momenten nog meer waarderen. Als we altijd mooi weer zouden hebben, gaan we dit zien als de standaard, waardoor we weer andere problemen gaan zoeken. We maken er wel eens grapjes over dat Nederlanders eigenlijk nooit tevreden zijn over het weer; als het koud is is het te koud en als het warm is is het te warm. Van dit voorbeeld kun je leren dat het niet gaat om welk weer het is, maar om hoe je over bepaald weer denkt, wat je overtuigingen hierover zijn.

Denk je over iets negatief? Dan is het gemakkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Deze negatieve spiraal kan ook nog eens versterkt worden door onze Negativity Bias, die ons laat focussen op de problemen en negativiteit in ons leven om ons hiervan te beschermen. Het kan dan heel lastig zijn om uit deze spiraal los te breken, maar vanuit de Positieve Psychologie is onderzocht op welke manieren de ‘negatieve’ emoties kunnen worden omgebogen naar meer ‘positieve’, zodat er een opwaartse spiraal in werking kan worden gezet. Ons brein wil ons lichaam graag veilig houden, wat te maken heeft met het opkomen van negatieve gevoelens bij kou en donker. Dit is ook een reden waarom we misschien liever niet naar buiten gaan met dit weer. Hierdoor wordt het contact met anderen ook weer minder, wat essentieel is voor ons welzijn.

Hieronder kun je vijf tips vinden die je kunnen helpen om van een neerwaartse spiraal in een opwaartse spiraal terecht te komen. Kies eens twee van deze tips uit die voor jou zouden kunnen werken en voer hier een van ook echt daadwerkelijk uit. Voor iedereen werkt iets anders en dit is per situatie verschillend. Mochten je klachten groter zijn dan wat je aan kunt pakken met deze tips, kun je altijd nog een coach of mogelijk een psycholoog inschakelen om dit eens samen te onderzoeken.Tip 1: Schrijf eens (per dag) drie dingen op wat je kunt waarderen aan het seizoen waarin je je nu bevindt. Dit kan je helpen om erbij stil te staan om na te denken over wat er wel in je leven is, in plaats van dat je denkt in tekorten. 


Tip 2: Neem eens 20 minuten de tijd om te schrijven over een intens positieve gebeurtenis die je in het verleden hebt meegemaakt in de winter. Probeer dit moment in zoveel mogelijk detail te beschrijven.

Tip 3: Nodig een vriend, vriendin of familielid uit om een oude traditie voor te zetten die jullie uit het oog zijn verloren. Vaak denken we dat we altijd nieuwe dingen moeten bedenken als we met anderen af willen spreken. Op het moment dat je met iemand afspreekt komen er stoffen in de hersenen vrij die het je winterdip een stuk moeilijker maken.

Lees ook onze andere blogs
nl_NL