boostcommunity coaching - logo

Blokkades

Een extravert ontvangt energie op het moment dat hij of zij met anderen is. Een introvert wordt vaak aangeduid met de eigenschap om juist op te laden op het moment van alleen zijn. Dit zijn twee termen waar je hoogst waarschijnlijk wel eens eerder van hebt gehoord en je hebt je vast ook wel eens afgevraagd in welke categorie je valt. Wist je dat er ook een derde vorm van persoonlijkheid in dit spektrum wordt omschreven? Ambiverte mensen laden op van zowel met andere mensen zijn, als van alleen zijn. Vaak gaat het er bij deze personen juist om dat zij hierin een balans vinden en dat zij goed naar hun gevoel luisteren over wat zij op dat moment nodig hebben. 

Of je nu een extravert, introvert of ambivert persoon bent, het is niet voor iedereen even makkelijk om gedachtes en gevoelens over jezelf of over anderen uit te spreken. Uit onderzoek is gebleken dat het delen van deze gevoelens en gedachtes kan helpen om hier op een betere manier mee om te gaan. Denk er maar eens overna; je maakt iets mee op je werk waar je het niet mee eens bent. Je voelt in je buik dat er iets niet klopt, maar je doet hier op een of andere reden toch niets mee. Vervolgens kom je thuis en voel je je naar. In dit scenario zijn er verschillende manieren waarop je met je gevoel kunt omgaan, maar eerst is het nodig om je te realiseren wat de reden is dat je deze gevoelens en gedachten tot jezelf houdt. 

Er zijn verschillende redenen waardoor je geen uitspraak doet over wat er aan de hand is. Hieronder kun je een lijst vinden van een aantal mogelijke oorzaken van je gedrag in een situatie zoals deze: 

  1. Je bent je niet bewust van jouw mening. 
  2. Je wilt anderen niet tot last zijn. 
  3. Je weet niet hoe je je moet uitspreken. 
  4. Je bent bang dat je iets stoms zegt vanuit onzekerheid. 
  5. Je hebt er geen zin in op dit moment. 

Door je bewust te worden waardoor je je niet uitspreekt, kun je pas echt veranderen aan de manier waarop je hier mee om gaat. Velen van ons hebben copingsmechanismen in werking gezet om te dealen met het tot jezelf houden van gevoelens. Van een goed gesprek met je partner tot jezelf overeten. Dit is per persoon en situatie afhankelijk. Hierbij gaat het vaak voor een groter gedeelte om het feit dat je je niet hebt uitgesproken (of niets aan het probleem hebt gedaan), dan dat je echt niet met het probleem om kunt gaan. Hieronder kun je een aantal tips vinden om blokkades om je uit te spreken te overwinnen. 

  • Denk na over de reden waardoor je je niet uitspreekt en bedenk of je hier verandering aan wil brengen of niet. 
  • Denk na over de gevolgen van het wel of niet uitspreken van jouw mening of gevoel. Misschien kan dit wel grote waarde hebben voor jezelf of voor de mensen om jou heen?
  • Mocht je niet weten hoe je uit te spreken? Zoek een (online) cursus of een boek op en ga hiermee aan de slag. Of werk hier samen met een coach aan. 


Misschien ben je al heel comfortabel met het uitspreken wat jij ergens van vindt, of misschien doe je dit vrijwel nooit. Vooral als je dit bijna nooit doet, kan het in het begin lastig zijn om je stem te laten horen. Mensen zullen misschien verbaasd zijn dat jij er iets over te zeggen hebt. Hou dan juist vol. Op een gegeven moment zullen anderen ook meer naar je gaan luisteren, of je nu graag meer op de voorgrond treed als dat je liever zaken zelf afhandeld. 

Lees ook onze andere blogs