boostcommunity coaching - logo

Moodswings

Is het bij jou ook wel eens gebeurd dat je het hele moment de hele wereld aan kan en dat het andere moment de wereld ten onder lijkt te gaan? Als je je goed voelt is het gemakkelijker om projecten op te pakken en nieuwe activiteiten te plannen, maar wat nu als je hier een week later helemaal geen zin meer in hebt? Mocht je dit op deze manier ervaren ben je niet de enige, ondanks dat dit niet altijd zo lijkt. Mensen laten zich namelijk eerder zien als zij zich goed voelen. Want als zij zich slecht voelen trekken mensen zich vaker terug, of zij delen dit alleen met mensen die dichtbij hen staan. 

Het kan met veel verschillende oorzaken te maken hebben dat je Moodswings ervaart. Misschien is er iets of zijn er meerdere dingen in je leven gebeurd die ‘negatief’ lijken te zijn. Vaak komt dit doordat deze gebeurtenissen in strijd zijn met waarden die je voor jezelf bewust of onbewust hebt opgesteld. Als een voorbeeld; vriendschap is voor jou belangrijk, wat maakt dat je elke week met minimaal drie vrienden wil afspreken. Op het moment dat al deze drie vrienden afzeggen omdat zij niet kunnen, kan dit, ondanks dat zij misschien een belangrijke reden hebben, toch grote invloed hebben op hoe jij je voelt. Het niet in congruentie zijn van wat jij belangrijk vindt en de actuele realiteit, zet je vaak aan het nadenken over wat je anders zou moeten doen. Hierdoor wordt je eigenlijk geholpen om je gedrag aan te passen om uiteindelijk weer meer naar je waarden te leven.

Dit is heel nuttig op momenten dat je zelf iets aan de situatie kunt veranderen, maar op sommige momenten is dit niet het geval. In het voorbeeld over de waarde ‘vriendschap’ kun je zien dat dat jijzelf eigenlijk niet echt iets aan je gedrag hoeft te veranderen. Het gaat hierbij meer om het accepteren van de situatie en verder gaan met waar je mee bezig bent. Op het moment echter dat een ‘negatieve’ ervaring invloed heeft op je gevoel is het gemakkelijk om in een negatieve spiraal te komen. Hierbij is het gemakkelijker om alleen nog maar de dingen te zien die ‘niet goed gaan’ vanuit onze Negativity Bias. Hieronder kun je tips lezen die je kunnen helpen om anders tegen een situatie aan te kijken op het moment dat je een moodswing ervaart; 

  1. Denk na over wat je wel en wat je niet kunt veranderen aan de situatie. Het kan zelfs behulpzaam zijn om dit even op papier of in je telefoon te zetten. Hierdoor kun je een overzicht houden in je eigen gedachten.
  2. Neem actie op de dingen waar je zelf iets aan kunt veranderen, zodat je meer naar je normen en waarden gaat leven.
  3. Accepteer dat je niet op alles invloed hebt in je leven, maar sta erbij stil dat je altijd nog een keuze hebt hoe je omgaat met wat er eerder gebeurd is. 
  4. Denk na over wat je wel al hebt en welke dingen er wel goed gaat in je leven. Op deze manier kun je uit de negatieve spiraal losbreken en deze opzetten in een opwaardse spiraal. Het is uit onderzoek gebleken dat het regelmatig opschrijven hiervan kan bijdragen aan welzijn. 
Lees ook onze andere blogs